Naast heel veel andere dingen, brengt coronajaar 2020 inzichten waar kerken mee uit de voeten kunnen. Zoals het gevoelde besef dat ‘alles met alles is verbonden’, dat mensen kwetsbaar zijn en daarmee moeten leren leven, het menselijke verlangen naar contact, de wil om in groepen samen te komen om te bidden, vieren, sporten of te ontspannen. Dingen waarover vanuit de christelijke traditie veel valt te zeggen, om te steunen, te inspireren en te bemoedigen. Ondertussen staan de kerkgebouwen noodgedwongen leger dan leeg.
Lokale kerken
Hoe gaat het ondertussen met de lokale geloofsgemeenschappen? Doven de beperkingen het kerkelijk leven, heeft men houvast aan elkaar, gaan de gelovigen straks weer terugkomen? Vragen waar veel verschillende antwoorden op kunnen worden gegeven. Verdiept of versnelt corona de kerkelijke crises, zoals hier en daar wordt gesteld, of brengt het juist nieuwe ideeën en energie om geloof te delen, met elkaar en met de wereld om de kerken heen?
Kerkgebouwen
In het project van de burgerlijke overheid, kerkenvisies, wordt gekeken naar de kerkgebouwen. Hoeveel er in totaal zijn, welke status hebben ze, welke door de kerken gebruikt blijven worden en welke kunnen afgestoten, getransformeerd, worden. De kerkgebouwen zijn in het algemeen eigendom van de plaatselijke kerk, die het antwoord mag geven op de vraag wat men in de nabije toekomst voor beleid wil uitvoeren.
Aandacht voor lokale kerken
Een lastige vraag, zo blijkt in de praktijk. Uit een recent Ipsos onderzoek dat de PKN liet doen, blijkt dat lokale kerken gesprekken over de toekomst vaak vermijden, uit angst voor intern gedoe. Tegelijkertijd geven kerken aan dat ze behoefte hebben aan persoonlijke aandacht en deskundig advies. Hulp bij het formuleren van een strategie en begeleiding bij het organiseren van processen. Het blijkt echter lastig om tot actie over te gaan: waar te beginnen?
Maatwerk
Kerkelijk Waardebeheer wil kerken graag op weg helpen. Daartoe hebben we een hulpmiddel ontwikkelt, met als doelstelling lokale kerken inzicht te geven in hun mogelijkheden van handelen. Er is namelijk niet één methode of recept voor alle kerken, het is steeds maatwerk dat goed moet aansluiten bij de specifieke situaties. Door gesprek komen kerken erachter wat voor hen, op dit moment, de beste stappen zijn om te zetten.
Niet alleen cijfers tellen
Natuurlijk spelen (financiële) gegevens een belangrijke rol, ook in kerken. Tegelijkertijd weten we uit ervaring dat ze niet de hoofdrol spelen. Andere aspecten zijn minstens zo belangrijk bij vragen van kerk-zijn en het vormgeven aan de toekomst. Om daar het interne gesprek over op gang te krijgen en niet te vervallen in ruzies en gedoe zetten wij onze kennis graag in.
Hoe werkt het?
1. Een van onze adviseurs spreekt met een delegatie van de lokale kerk. Dit doen we aan de hand van een standaard vragenlijst. Op deze manier komen alle aspecten van de plaatselijke geloofsgemeenschap aan bod waardoor er een beeld ontstaat van de situatie en vooral de beleving ter plekke. Zicht op de ‘zachte’ feiten.
2. Voorafgaand aan dit gesprek sturen we een lijst met vragen die de lokale kerk zelf invult. Deze vragen gaan over ‘harde’ feiten en niet over financiële cijfers.
3. Van het gevoerde gesprek wordt een verslag gemaakt, gecombineerd met de door de lokale kerk ingevulde vragenlijst.
4. Afgestemd wordt of onze adviseur de lokale kerk goed heeft begrepen.
5. Daarna is het eindresultaat een rapport met opties van mogelijk handelen van deze lokale kerk, in deze concrete situatie.
Enquête
Wij zijn benieuwd naar wat u voor uw geloofsgemeenschap als belangrijkste vraag, probleem, uitdaging of kwestie ziet. Vul de mini-enquête hierover in en u maakt kans op een gratis nulmeting zoals hiervoor omschreven.