Kerkenvisies; wat hebben kerken hiervoor nodig?

Hoe is de verhouding tussen religie en samenleving? En hoe kunnen we maatschappelijke ontwikkelingen en individueel gedrag beter begrijpen en analyseren? Deze onderwerpen staan centraal bij de Master Religious Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Jeroen Krijnen (24 jaar) is in 2017 begonnen aan deze master. Religie benadert hij hierbij vanuit een verscheidenheid aan perspectieven: sociaalwetenschappelijk, historisch, filosofisch en vergelijkend. Jeroen stelt zich in dit artikel aan u voor: “Ik ben opgegroeid in Keulen alwaar ik op de lagere en middelbare school heb gezeten. Van 2013 tot 2016 heb ik de Bachelor Arts and Culture gevolgd aan de Universiteit Maastricht. Hier heb ik de invloed van kunst, literatuur, technologie en media op de westerse samenleving bestudeerd. Ik heb er een breed inzicht in culture ontwikkelingen verkregen.

Verhouding religie en samenleving

Na een tussenjaar als stagiair bij Centrum Management Maastricht en als bijlesdocent bij Qualibet Onderwijsbegeleiding Sittard, ben ik in 2017 begonnen met de Master Religious Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ik studeer er het belang van identiteit, zingeving en levensbeschouwing voor een individu, een maatschappij of een cultuur. De verhouding tussen religie en samenleving staat bij deze opleiding centraal. Daardoor wordt de mogelijkheid geboden om maatschappelijke ontwikkelingen en individueel gedrag beter te begrijpen en te analyseren. Religie wordt hierbij benaderd vanuit een verscheidenheid aan perspectieven: sociaalwetenschappelijk, historisch, filosofisch en vergelijkend.

Kerkgebouw, een teken van identiteit

Naast de universitaire opleidingen ben ik sinds vele jaren actief als organist in verschillende parochies van het bisdom Haarlem-Amsterdam en het aartsbisdom Keulen. Ik geef graag alleen of met andere musici gestalte aan de liturgie, de functie waarvoor het kerkgebouw oorspronkelijk gebouwd werd. Ook buiten mijn werk als organist om stap ik graag een kerk binnen. Het is een plek waar ik van jongs af aan kom en waar ik me thuis voel. De aankleding van het gebouw, de vertrouwde beelden, de mystieke stilte, het orgelspel, de geur van wierook en kaarsen, de verhalen en de rituelen scheppen voor mij een belevenis van geborgenheid die het alledaagse ontstijgt. Het kerkgebouw is voor mij een teken van identiteit. Het is immers de plek waar ik mijn muzikale werkzaamheden verricht, waar ik met gelovigen samenkom voor de eredienst, een stille plek die ik binnentreedt om het alledaagse achter me te laten, een plek van vormgeving en herkenning van mijn leefomgeving.

Raakt velen

Met mij zijn er vele anderen voor wie het kerkgebouw een speciale betekenis heeft. De een ervaart het als een plek van stilte en bezinning, de ander als een plek van samenkomst, weer een ander ervaart het als een belangrijk architectonisch monument. Het boeit mij dat het kerkgebouw in een geseculariseerde samenleving nog steeds zo velen op verschillende wijze weet te raken.

Kerkenvisies

Toch hebben veel kerken een slechte staat van onderhoud. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen nodigt burgerlijke gemeentes daarom uit om kerkenvisies op te stellen. Hierbij maken verschillende belanghebbende partijen zoals eigenaren, omwonenden, gelovigen en deskundigen afspraken met elkaar omtrent het toekomstperspectief van een kerkgebouw in hun leefomgeving.

Onderzoek bij pilotgemeente

Als stagiair bij Kerkelijk Waardebeheer ga ik onderzoek verrichten in een pilotgemeente om te achterhalen wat geloofsgemeenschappen nodig hebben om mee te kunnen werken aan het ontwikkelen van kerkenvisies en hoe Kerkelijk Waardebeheer daar optimaal bij kan helpen.

Geloofsgemeenschappen ondersteunen

Ik ben me ervan bewust dat de gemeenschappelijke aanpak van het ontwikkelen van kerkenvisies wellicht op onwennigheid stuit bij geloofsgemeenschappen. Zij waren immers gedurende vele jaren exclusief verantwoordelijk voor het onderhoud van hun kerkgebouw en hadden daarbij zelden te maken met mensen buiten de parochie/ kerkelijke gemeente. Met dit onderzoek hoop ik samen met Kerkelijk Waardebeheer bij te dragen aan een maximale ondersteuning van geloofsgemeenschappen bij het opstellen van kerkenvisies.”

Copyright © 2020 Kerkelijk Waardebeheer | Website door: Webheld.nl