Verkoop Mirtekerk met zorg voor gebouw en omgeving

In 2021 kreeg Kerkelijk Waardebeheer de opdracht van de Baptistengemeente in Den Haag om hun kerkgebouw de Mirtekerk in Den Haag te verkopen. Met de opdracht dat het voortzetten van het religieus gebruik van het gebouw de eerste voorkeur had, gingen onze adviseurs Fred Heidinga en Menno Stok voor de geloofsgemeenschap aan de slag. Op 29 maart jl. werd naar volle tevredenheid van beide partijen de leveringsacte getekend door de koper C3, (Christian City Church) en de Baptistengemeente.

 “De toekomstige bestemming van het kerkgebouw is voor onze kerkgemeente als verkopende partij van groot belang”. Bij het eerste gesprek deelde het kerkbestuur dit mee aan Heidinga. Helaas is Heidinga vrij onverwacht op 15 december jl. overleden en heeft de afronding van dit adviestraject niet meer mee kunnen maken. Stok vertelt dat deze zorg van de Baptistengemeente voor hem dit verkooptraject zo bijzonder maakte. “Ik vond het mooi om te zien hoe de zorg voor het gebouw en de omgeving zo’n belangrijke rol speelde bij het hele verkoopproces. Geen maximale opbrengst, wat overigens ook heel legitiem kan zijn, maar juist deze voorwaarde stond op nummer een bij de opdrachtformulering.”

Religieus, maatschappelijk of wonen

De Mirtekerk is gesitueerd in de wijk Moerwijk in Den Haag. Een rechthoekig gebouw van twee verdiepingen met de kerkzaal op de eerste verdieping en op de begane grond ruimtes voor samenkomst en ontmoeting. Op grond van het toekomstperspectief van deze krimpende kerkgemeente, was besloten het kerkgebouw door verkoop af te stoten. Het profiel van de toekomstige koper was als eerste gericht op religieus gebruik. Lukte dit niet, dan maatschappelijk gebruik en was dit ook niet mogelijk, dan stond de Baptistengemeente ook open voor de functie wonen, waarbij het gebouw her ontwikkeld zou moeten worden. Er had zich inmiddels ook een ontwikkelaar gemeld.

Vragenlijst

Stok: “We zijn gestart met de nodige gesprekken met het bestuur. Het besluit tot verkoop werd (inmiddels) door alle gemeenteleden gesteund. Vervolgens hebben we een waardebepaling uitgevoerd, een verkoopmemorandum gemaakt en asbestonderzoek laten uitvoeren. Een aantal kerkgemeenschappen als potentiële kopers had zich al gemeld. In overleg met de Baptisten hebben we een vragenlijst opgesteld op basis waarvan we met deze kerken in gesprek zijn gegaan.”

Verdiepingsgesprekken

Deze verdiepingsgesprekken moesten duidelijk maken hoe de nieuwe kerkgemeenschap in de toekomst met het gebouw en de omgeving zou omgaan. Naast vragen over wat voor een kerkgemeenschap men is, kwamen ook vragen over het beoogd gebruik van de Mirtekerk zoals de verwachte parkeerbehoefte en mogelijk geluidsoverlast voor de omgeving aan de orde. Stok hierover: “Het voordeel was dat wij als adviseurs door onze christelijke signatuur deze gesprekken heel goed namens de verkoper konden voeren. We weten hoe kerkgemeenschappen functioneren en wat hun behoeften zijn.”

Vlot verloop

Stok: “Uit deze gesprekken kwam C3 als meest geschikte koper naar voren. Met goed wederzijds begrip zijn er afspraken gemaakt voor de overname. De definitieve koopovereenkomst is door onze collega adviseur Erik Lingeman opgesteld waarbij aanvullende afspraken over de opruimkosten van het aanwezige asbest zijn gemaakt. We hebben er natuurlijk voor gezorgd dat de Baptisten geen risico meer lopen en na de verkoop heeft de notariële levering van de kerk op 29 maart 2022 plaatsgevonden. Al met al is het vlot verlopen.”

‘Ontzorgen’ met resultaat

Kerkelijk Waardebeheer heeft op deze wijze de Baptisten kunnen ‘ontzorgen’ en professioneel kunnen begeleiden. Stok: “We hebben de waarde van het gebouw bepaald en voor hen het verkoopproces geprofessionaliseerd. Stapsgewijs en geordend hebben we met elkaar dit mooie resultaat bereikt. Dit was mogelijk omdat de opdrachtgever heel duidelijk was in de opdrachtformulering. We maken ook wel eens mee dat dat niet zo is, maar dan helpen we hen daarmee. Het is namelijk dé basis voor een professionele aanpak en een goed resultaat.”

 

Het kerkbestuur van de Baptistengemeente in Den Haag:

“Kerkelijk Waardebeheer heeft ons goed en prettig begeleid bij het verkoopproces van de Mirtekerk. De toekomstige bestemming van het kerkgebouw was voor ons van groot belang. Dit is goedverlopen en we zijn blij met de nieuwe eigenaar, die gelukkig is met het pand en op 2 oktober het gebouw op feestelijke wijze  officieel in gebruik heeft genomen na de verbouwing.”

 

Heeft u ook behoefte aan begeleiding van ons, mailt u ons en wij nemen geheel vrijblijvend contact met u op!

José Sluiter

 

 

 

Overig Nieuws

Foto adviseurs KWB

Kerkelijk Waardebeheer stopt

Stichting Kerkelijk Waardebeheer zal per 31 december 2024 haar activiteiten beëindigen Sinds 2011 is Stichting Kerkelijk Waardebeheer actief in het…
KKA_Twinfield

Workshop vol persoonlijk en gratis advies

De deelnemers van de online workshop ‘Verkoop van uw kerkgebouw’ op vrijdag 24 mei 2024 hebben allen persoonlijk en gratis…

24 mei 2024: online workshop ‘Het verkopen van uw kerkgebouw’

Een geschikte koper voor het kerkgebouw zoeken kan door het publiek te koop te zetten of door middel van inschrijving.…

Copyright © 2020 Kerkelijk Waardebeheer | Website door: Webheld.nl