Verkoop van de Kunstkerk in Heerhugowaard

Het kerkgebouw  aan de Stationsweg, eigendom van de Protestantse gemeente Heerhugowaard, is al lange tijd niet meer in gebruik als kerk. Omdat onder andere de gemeentelijke Kunstuitleen er jarenlang gebruik van heeft gemaakt heeft de kerk in de volksmond de naam Kunstkerk gekregen. In oktober 2019 klopte de protestantse gemeente aan bij Kerkelijk Waardebeheer met het verzoek een studie van de kerk en locatie te maken. Onze adviseurs Menno Stok en Erik Lingeman gingen voor de protestantse gemeente aan de slag.

Lingeman vertelt: “De locatie bevatte naast de kerk aan de Stationsweg, die overigens heel karakteristiek is, een voormalige lagere school, een voormalige  schoolmeesters-woning en een groot achterterrein dat dienst deed als parkeerplaats. De kerk werd gebruikt door de Kunstuitleen en in het voormalige schoolgebouw zat onder andere de Voedselbank. Belangrijk is ook te melden dat de kerk een gemeentelijk monument is en dat de voorgevel van de schoolmeesters woning is aangeduid als cultuurhistorisch waardevol. Bovendien ligt er een begraafplaats tegenaan en moest de openbare toegang daartoe gehandhaafd blijven. Kortom een locatie met beperkingen, maar ook mogelijkheden.”

Opdracht tot verkoop

Zo’n twintig jaar geleden al heeft de Protestantse gemeente Heerhugowaard de keuze gemaakt om hun kerkgebouw aan de Stationsweg niet meer aan te houden. Men kerkt inmiddels op één plek in de voormalige  Hervormde kerk aan de Middenweg. Lingeman: “Toen wij in november 2020 tijdens een gemeenteavond  een toelichting gaven op de locatiestudie en de voorgenomen aanpak van de verkoop, waren de emoties bij de gemeenteleden inmiddels gezakt. Ons advies om via een tender de kerk met bijbehorende gebouwen en grond te verkopen werd door de Kerkenraad omarmd en de opdracht hiertoe werd aan ons verstrekt. Deze wijze van verkoop sloot aan bij de wens tot volledige transparantie.”

Burgerlijke gemeente als potentiële koper

Allereerst zijn Stok en Lingeman in gesprek gegaan met de burgerlijke gemeente om te horen wat de mogelijkheden voor de locatie waren. Enthousiaste net aangetreden gemeenteambtenaren opperden dat de gemeente het misschien zelf wel wilde kopen om zo het gemeentelijk monument te behouden. Voortvarend ging de gemeente aan de slag met allerlei onderzoeken, waaronder een asbestinventarisatie, mogelijkheden tot verduurzaming, een bouwkundige inspectie en stedenbouwkundig onderzoek voor de herbestemming van de locatie. Alles op eigen kosten en in drie maanden tijd met als conclusie dat de gemeente afzag van koop. De samenwerking met de gemeente Dijk en Waard was uitstekend.

Twaalf gegadigden

Vervolgens is men gestart met de verkoopprocedure door de twaalf partijen die zich in een eerder stadium al hadden gemeld te benaderen. “Het contact met de gemeente was zo uitzonderlijk goed”, vertelt Lingeman enthousiast, “dat we toestemming kregen om de onderzoeksrapporten bij de verkoopdocumentatie te voegen. Ook het stedenbouwkundig onderzoek met drie varianten waaronder een voorkeursvariant. Bovendien was de gemeente heel flexibel, mocht er een koper zijn die iets anders wilde, stonden ze daar ook voor open. De aangeboden varianten waren niet in beton gegoten.”

Wonen en zorg

Er waren twee bezichtigingsdagen en de partijen werden uitgenodigd een bod uit te brengen middels een biedingsformulier. Lingeman: “In het overleg met de werkgroep van het College van Kerkrentmeesters (CvK) is een keuze gemaakt voor de partij die het beste idee had. In dit idee werd zorg gecombineerd met wonen, waarbij het kerkgebouw een algemene ruimte zou worden voor de zorglocatie, maar ook een ontmoetingsruimte voor de buurt. Dit paste goed  bij het idee van het CvK en de Kerkenraad. Men is daarbij uiteindelijke dus niet gegaan voor het hoogste bod maar voor de best passende invulling.  Op vrijdag 11 november 2022 heeft de overdracht bij de notaris plaatsgevonden en is Carebeek uit Ede de nieuwe eigenaar geworden.”

Unieke locatie

Volgens Lingeman maakt de herontwikkeling deze verkoop zo bijzonder. Afgezien van alle restricties rondom gemeentelijke monumenten maakte het grote achterterrein, de parkeerplaats en grasveld, het tot een unieke plek midden in de stad Heerhugowaard. Daarnaast is de medewerking van de burgerlijke gemeente van ongekend grote waarde geweest. Alle partijen zijn zeer tevreden. Er is echt sprake van eindgoed, al goed.

 

André Klercq, voorzitter van de Projectgroep Verkoop Stationsweg-complex:

“Met de adviseurs Erik Lingeman en Menno Stok van Kerkelijk Waardebeheer hebben we een goed verkooptraject doorlopen. De hoge kwaliteit van hun vakmanschap en hun transparante opstelling richting alle partijen waren hierbij van cruciale waarde. Bovendien heeft de inhoudelijke brug die zij naar de burgerlijke gemeente hebben gemaakt bijzonder goed gewerkt. We zijn zeer tevreden over hun begeleiding en over het behaalde eindresultaat.”

 

Heeft u ook behoefte aan begeleiding van ons, mailt u ons en wij nemen geheel vrijblijvend contact met u op!

José Sluiter

 

Overig Nieuws

Foto adviseurs KWB

Kerkelijk Waardebeheer stopt

Stichting Kerkelijk Waardebeheer zal per 31 december 2024 haar activiteiten beëindigen Sinds 2011 is Stichting Kerkelijk Waardebeheer actief in het…
KKA_Twinfield

Workshop vol persoonlijk en gratis advies

De deelnemers van de online workshop ‘Verkoop van uw kerkgebouw’ op vrijdag 24 mei 2024 hebben allen persoonlijk en gratis…

24 mei 2024: online workshop ‘Het verkopen van uw kerkgebouw’

Een geschikte koper voor het kerkgebouw zoeken kan door het publiek te koop te zetten of door middel van inschrijving.…

Copyright © 2020 Kerkelijk Waardebeheer | Website door: Webheld.nl