PROCESBEGELEIDING
Koppeling boodschap en gebouw
Het kerkgebouw heeft een specifieke functie: voor de eredienst. Traditioneel zijn dit vooral kerkelijke vieringen, een paar maal per week. Inmiddels vinden er in kerken meer activiteiten plaats, tenzij de lokale geloofsgemeenschap dat ongepast vindt.
Wij helpen kerken bij het combineren van hun boodschap aan het gebouwenbezit. In plaats van te kijken welke kerkgebouwen men af moet stoten, kijken we liever welke gebouwen men het beste kan houden in verband met de boodschap die men wil uitdragen. Voor dit soort trajecten in geloofsgemeenschappen is soms ook subsidie te krijgen. Vraag ernaar, wij helpen u verder.
Draagvlak genereren
Zorgvuldige besluitvorming betekent het genereren van draagvlak. Primair in de eigen geloofsgemeenschap en als het nodig is ook in de nabije omgeving. Als lokale kerk hebt u met heel verschillende belangen te maken. Daarvan zou men moedeloos kunnen raken of zelfs huiverig voor elke verandering. Dat is niet nodig. Verandering is noodzakelijk, kerken zoeken al eeuwen steeds weer nieuwe wegen. Het is een kernkwaliteit van kerken, omdat de vernieuwing van het geloof het verhaal van het evangelie is.
Bij Kerkelijk Waardebeheer weten wij hoe je dat doet: draagvlak genereren en versterken. Dat zijn geen kunstjes of handigheidjes, eerder moet gedacht worden aan begrippen als: feiten verzamelen, communicatie, transparantie en echte betrokkenheid organiseren. Onze ervaring is dat deze aanpak deuren opent en harten wint, zelfs als de omstandigheden zorgelijk zijn.
‘Kerk tussen gisteren en morgen’
Een heel specifieke aanpak om erachter te komen waar uw lokale geloofsgemeenschap staat en welke opties er dus voor de toekomst zijn, is ‘kerk tussen gisteren en morgen’. De doelstelling daarvan is om lokale kerken inzicht te geven in hun mogelijkheden van handelen. De uitkomst is steeds maatwerk, de weg erheen is door ons gestructureerd. U hoeft het wiel niet zelf uit te vinden en komt erachter wat voor uw kerk, op dit moment, goede stappen zijn om te zetten.
Zo werkt het:
Een van onze adviseurs spreekt met een delegatie van uw geloofsgemeenschap. Dit doen we aan de hand van een standaard vragenlijst. Op deze manier komen alle aspecten van de plaatselijke geloofsgemeenschap(pen) aan bod en ontstaat er een beeld van uw situatie en vooral: van de beleving ter plekke. Emoties, gevoeligheden, hoop en verlangen komen in beeld.
Voorafgaand aan dit gesprek sturen we een lijst met vragen die de lokale kerk zelf invult. Deze vragen gaan over de ‘harde’ feiten en in dit stadium niet over financiële cijfers. Van het gevoerde gesprek wordt een verslag gemaakt, gecombineerd met de door de lokale kerk ingevulde vragenlijst. De zo ontstane schets van de lokale geloofsgemeenschap wordt door onze adviseurs voorzien van een deskundig advies. In dat advies reiken we u opties van handelen aan. Zo houdt de kerk zelf de regie en dat vinden wij belangrijk.