Verkopen van kerkgebouwen

MAKELAAR

Een kerkgebouw kan worden verkocht door het publiek te koop te zetten (het zogenaamd onderhands verkopen), of door middel van inschrijving (openbaar of op uitnodiging). Wat de beste strategie is voor een bepaald kerkgebouw is onderdeel van het advies dat wij u geven. Wij zijn van alle markten thuis en verkopen elk kerkgebouw.

We leveren maatwerk en komen eerst vrijblijvend kennismaken en uw kerkelijke situatie bespreken. Omdat we veel ervaring hebben met vastgoed en ook met de kerkelijke omgeving kunnen we uw vragen adequaat oppakken.

Te koop zetten

Een beperkt aantal kerkgebouwen is geschikt om onderhands te worden verkocht. Deze gebouwen worden publiekelijk aangeboden. Wij treden op als uw makelaar en verzorgen en begeleiden de verkoop vanaf begin tot de uiteindelijke gang naar de notaris ten behoeve van de notariële overdracht. Vooraf maken we afspraken op basis van uw wensen en met betrekking tot de kosten.

Gesloten of open inschrijving

Veel kerkgebouwen vragen bij verkoop om een bijzondere benadering. Een daarvan is het organiseren van een verkoopproces bij inschrijving. Een dergelijke verkoop kan openbaar of op uitnodiging zijn. Een keuze voor inschrijving wordt bijvoorbeeld gemaakt als zich al meerdere geïnteresseerden hebben gemeld.

Het organiseren van een verkoop bij inschrijving is precies werk dat deskundig dient te worden voorbereid. Onder andere door het opstellen van inschrijvingsvoorwaarden en het samenstellen van een informatiepakket. Onze adviseurs hebben hier veel ervaring mee en begeleiden het proces voor u. Uiteraard in afstemming met u over de voorwaarden waaronder u het kerkgebouw wilt overdragen en met vooraf gemaakte afspraken ten aanzien van de kosten.

Een geschikte koper zoeken

Leegstand komt bij kerkgebouwen helaas steeds meer voor en is nooit goed voor een gebouw. De oorzaak van leegstand is meestal dat betrokkenen met de handen in het haar zitten over de wijze van afstoten. De oplossing die wij kiezen is om actief op zoek te gaan naar iemand die het kerkgebouw wil verwerven. Dit zijn vaak langduriger processen die wij geheel voor u kunnen begeleiden. Het betekent dat we – in goed overleg met u – op zoek gaan naar mogelijkheden. Die worden primair bepaald door het specifieke kerkgebouw, en secundair door allerlei betrokkenen die er hun zegje over mogen doen. Denk aan de burgerlijke gemeente, marktpartijen, omwonenden, sociaal maatschappelijke instellingen, enzovoorts. Uiteraard gaan we pas aan het werk nadat ook in dit geval met u de randvoorwaarden en de kosten helder zijn vastgelegd.

Vrijdag 24 mei 2024 van 10:00-11:00 uur
verzorgt onze adviseur Lucas Sluiter een online workshop
over het verkopen van kerkgebouwen.
U kunt zich hier aanmelden.

Copyright © 2020 Kerkelijk Waardebeheer | Website door: Webheld.nl